404 blog

404-es hibakód kreatívan

Biztosan te is találkoztál már a következő feliratokkal bizonyos webhelyeken: 404-es hiba, az oldal nem található, 404 – Page Not Found. Nos ez a méltán híres 404-es hibakód. Ebben a cikkben átnézzük az okait, hátrányait, adunk egy-két tippet és mutatunk pár kreatív megoldást is. 

MI AZ A 404-ES HIBAKÓD?

404-es hiba

Az oldalunkon beágyazott link nem mutat valós tartalomra.
Az adott oldal tartalma már nincs a helyén, így a tartalom helyett a 404-es hibaüzenet jelenik meg. A keresett tartalom valamikor valóban ott volt, de jelenleg valamiért nem jelent meg.

OKAI

A hibakód okai többek között a következők lehetnek:

  • az adott URL már nem létezik, vagy a tartalmat törölték, esetleg máshová helyezték így ezen a címen már nem elérhető.
  • Hibás az URL, az oldal készítői rosszul írták,
  • a látogató rosszul gépelte be az URL címet
  • a domain már nem létezik

MIÉRT JELENIK MEG AKKOR A GOOGLE-BEN?

Jogosan merül fel a kérdés, hogy akkor a Google miért teszi be a találati listába? 

A keresőmotorok (pl: Google) egy adatbázisból dolgoznak, már meglévő adatokkal ezért az oldalak nem feltétlenül az éppen aktuális formában jelennek. Ez azt is jelenti, hogy amikor a beírunk valamit a Google keresőbe, akkor nem az interneten keresünk, hanem a Google adatbázisában. Amikor az adott URL bekerült az adatbázisba, akkor vélhetően még valódi tartalom volt rajta.

HÁTRÁNYOK

Neked mi volt a reakciód, amikor ilyen oldalba futottál bele? Nagy eséllyel (ahogy mindenki más) visszafordultál a keresőbe és nézted a következő oldalt.

Látogatóként, potenciális vásárlóként azt az érzést kelti, hogy a keresett tartalom nem elérhető, pedig nagy eséllyel jelen van a weboldaladon, csak a már fent említett problémák egyike miatt hibás az URL. Ha nem veszed észre és nem javítod, akkor sajnos vevőket veszíthetsz.

A Google kifejezetten bünteti azokat az oldalakat, ahol ez sokszor jelenik meg. Ha túl sok vagy gyakori egy weboldaon a 404-es hiba, akkor sok esetben a rangsorolás csökkentésével járhat, ami rontja a webhely tartalmainak láthatóságát, és ezzel a forgalmát is. 

LEGYEN KREATÍV 404-ES OLDALAD!

A legfontosabb, hogy próbáljunk meg rendszeresen figyelni, hogy van-e hibás oldalunk. Néha sajnos elkerülhetetlen a 404-es oldal megjelenése, hiszen elég, ha a látogató elgépeli az egyik aloldalunk URL-jét és már is felbukkan a már sokat említett szám.

Jó megoldás lehet ezekre a helyzetekre, ha egy kreatív, egyedi 404-es oldalt hozunk létre.
Legyen rajta egy linkkel ellátott gomb, amivel visszatérhet a főoldalra vagy az általunk meghatározott részére a weboldalnak.

Vedd fel velünk a kapcsolatot, ha kérdéseid vannak vagy szeretnél egy átvizsgálást a weboldaladdal kapcsolatban!

PÁR KREATÍV PÉLDA A NAGYVILÁGBÓL

Megosztás

Szólj hozzá

Scroll to Top